top of page

8 september: Guds Moders födelse


Idag, den 8 september enligt kyrklig kalender, firar vi Guds Moder, Theotokos, födelse. Hennes föräldrar Joakim och Anna var fromma och gudfruktiga. Joakim bad till Gud och bar fram offergåvor för att befria dem från skammen och vanäran att de var barnlösa. En dag blev deras offergåvor avvisade i templet för att de inte hade någon egen avkomma. I sin förtvivlan gick Joakim upp på ett berg och bad, medan Anna bad i sin trädgård. Gud hörde till deras böner och skickade Ärkeängeln Gabriel till Anna och lovade henne att hon skulle föda ett barn trots sin höga ålder. Anna lovade i sin tur att ägna sitt barn till Guds tjänst. Även Joakim hade fått besök av Ängeln och när de möttes igen gladde de sig över att deras vanära skulle få sitt slut. Så som Ängeln lovat födde Anna mycket riktigt ett barn senare som fick namnet Maria och hon var Herrens utvalda käril för att uppfylla Hans frälsningsplan för människosläktet. Genom att Herren tog plats i Marias sköte, antog Han mänsklig gestalt för att fullt ut dela vår fallna natur, förutom synden. Han utvalde henne som en fläckfri boning, till att bli den nya Eva, källan till vår frälsning.

Vi önskar alla en välsignad Guds Moders födelses högtid!

Theotokos_fodelse small.jpg

bottom of page