top of page

Färdigmålade ikoner av den helige Sigfrid


Vi har äntligen glädjen att presentera fyra just färdigmålade ikoner av den

helige Sigfrid

helige Sigfrid, som vi under en längre tid arbetat med. Tre av dem är målade i vårt kloster och en i vårt grekiska moderkloster. Ikonerna är unika, då förebilden har utvecklats särskilt för denna beställning i samarbete med våra experter på ikonmålning i Grekland, både från Heliga Änglarnas kloster och Heliga Kyprianos och Justinas kloster med välsignelse och deltagande av vår Metropolit Kyprianos av Oropos och Fili. Vi har gjort en omfattande förstudie om dessa helgons liv, tidigare ikoner, fresker, statyer och annat med samband med helgonen, som t.ex. ett pilgrimsmärke som hittats av arkeologer och som pilgrimmer fick köpa när de besökte den Helige Sigfrids reliker.

sigfrid.jpg
St Sigfrid evlogia.jpg

Den Helige Sigfrid och hans systersöner martyrerna Unaman, Sunaman och Vinaman firas den 15 februari. De kom till Sverige från England runt år 1000 då den svenske kungen Olof Skötkonung bad om att få kristna missionärer till sitt land. Den Helige Sigfrid byggde efter en ingivelse från Gud en kyrka på platsen där Växjö domkyrka står idag, vilket på den tiden torde ha varit en stavkyrka, därav har vi valt att måla helgonet hållande i en stavkyrka på en av ikonerna. Han spred sedan Evangeliets budskap i Sverige och döpte många. Det kan ha varit han som döpte Olof Skötkonung. De helige Unaman, Sunaman och Vinman spred även de kristendomens budskap och led sedan martyrdöden. Den Helige Sigfrid fann genom ett mirakel deras reliker i ett kar sänkt i en sjö. Det finns en extra handmålad ikon med den Helige Sigfrid och hans systersöner till salu för den som är intresserad i storleken 22x30 cm. Den som vill köpa den eller har frågor om den är välkommen att kontakta oss via e-postadressen: klosterikoner@outlook.com Ikonerna finns på vår hemsida och kan beställas i tryck.Vi hoppas att även inom kort kunna publicera ett häfte med de heliga Sigfrid, Unaman, Sunaman och Vinamans liv illustrerat med ikoner och bilder. Fortsätt håll utkik här, där vi kommer att skriva om det när det blir färdigt.

bottom of page