top of page

Ny Guds Modersikon till Helige Josefs kapell i Järbo


Platytera.jpg

Denna Guds Modersikon har vi just tryckt och monterat. Den hänger nu i vår väns kapell i Järbo tillägnat den helige Josef. Orginalikonen är en fresk bakom altaret i den helige Treenighetens kyrka i Heliga Änglarnas kloster i Grekland. Med våra systrars och Photoshops hjälp har vi anpassat den för sitt ändamål. Vi tryckte den 47x25 cm och som ni kan se på bilden passar den in perfekt på bjälken i det lilla kapellet i Järbo. Ikonen kallas Platytera. Det finns redan en sådan ovanför altaret, men den syns inte bakom ikonstasen, därför har denna extra Platytera tillverkats. ”Platytera ton ouranon” på grekiska betyder ”vidare än himlarna”, vilket vi kallar Guds Moder eftersom hon bar Kristus i sitt liv, Han som inte kan omfattas...

Vår vän skriver: ”...och jag ÄR så lycklig över att ha vårt lilla kapell. Jag hisnar av lycka nästan varje gång jag kommer in där. Det är så fantastiskt att få ha ett hus som är byggt för bön. Och jag är så tacksam till Er för alla ikonerna. Den nya Platytera är verkligen ett stort "lyft", det är som om jag nu förstår att den saknats tidigare! Kapellet känns ännu mer ”bebott”!”

Vi har haft en bild publicerad här tidigare då vi tillverkat de andra ikonerna som hänger på ikonostasen i den helige Josefs kapell. Det är en extra stor glädje för oss att tillverka ikoner för ett kapell eller kyrkobyggnad. Visst är det något speciellt med en byggnad särskilt avsedd för bön. Om någon är intresserad att läsa mer om vår väns kapell har hon en blogg på denna adress: http://chapelstjoseph.wordpress.com/

Platytera at Marjos.jpg


bottom of page