top of page

Mirakel genom helgonen i vår tid


agios_minas_400.jpg

Den Helige Minas, vars minne vi firar idag, var från Egypten och tjänade i den romerska armén på 300-talet, då han led martyrdöden för sin kristna tro. Genom ett mirakel hjälpte han de allierade att vinna slaget vid El-Alamein, 1942, under andra världskriget, Fresken som syns här intill visar miraklet och finns i en klosterkyrka på Heliga Berget Athos, Grekland. De tyska trupperna under general Rommel var på väg till Alexandria och stannade på vägen på platsen som har sitt namn efter den Helige Minas. En gammal ruin fanns där som var tillägnad helgonet och vissa säger att hans grav finns där. De allierade trupperna, där det även ingick några greker, konfronterade tyskarna, som var dem överlägsna både militärt och i antal och resultatet av den kommande striden verkade säkert. Men under den första natten, uppenbarade sig den Helige Minas mitt i det tyska lägret i täten för en kamelkaravan, precis som han framträdde på en av freskerna, som visade hans mirakel, på väggen i den förfallna kyrkan. Denna förbluffande och skrämmande uppenbarelse underminerade så tyskarnas stridsanda att det bidrog till en brilliant seger för de allierade. Kyrkan till den Helige Minas restaurerades och ett litet kloster etablerades där i tacksägelse.

AgiosMinas02.jpg

bottom of page