top of page

Heliga Xenia, dåre för Kristi skullIdag firar vi minnet av den heliga Xenia av Sankt Petersburg som är ett mycket älskat helgon, särskilt i Ryssland. Hon föddes där runt år 1730. Hon var gift med en överste, som dog hastigt efter att ha druckit med sina vänner. Xenia var då 26 år gammal och hon insåg hur förgängligt det jordiska livet är. Hon försvann från Sankt Petersburg i åtta år och man tror att hon denna tid fördjupade sig i det andliga livet. När hon kom tillbaka till staden levde hon som dåre för Kristi skull, ett liv som hemlös på staden gator, klädd i sin mans kläder och kallade sig för sin mans namn, Andreas. Hon hade blivit så chockad av sin mans plötsliga bortgång, oförberedd, utan bikt och den Heliga Nattvarden, att hon på detta sätt hoppades rädda sin mans själ. Folk trodde att hon var från sina sinnen, men hon levde i ständig bön och kunde ofta förutsäga vad som skulle komma att hända. I början föraktade folk henne, skrattade åt henne och behandlade henne som vilken tiggare som helst. Hon utstod allt detta i tystnad och ödmjukhet. Senare började folk förstå hennes heliga liv och bjöd in henne i sina hem för att hennes närvaro medförde frid och lycka i hemmet. Försäljare sprang efter henne med gåvor och taxichauföfförer bad henne att åka med dem för sedan fick de lyckade affärer resten av dagen. Hon gick bort i frid 45 år efter sin mans död. Hennes grav blev en källa till många mirakler. Den heliga Xenias förböner åkallas ofta för hjälp med att hitta arbete, bostad eller make/maka. Ikonen är målad i Heliga Änglarnas kloster, Grekland.


bottom of page