top of page

Projekt för fresker med skandinaviska helgon
Vi har påbörjat ett projekt med att göra fresker, dvs ikoner som väggmålningar i vårt eget kapell här i klostret. Tillsammans med systrarna i vårt moderkloster i Grekland och ikonmålarläraren munkdiakon Gabriel har vi utarbetat en projektplan för vilka ikoner som kan placeras var i kapellet. Vi har tänkt att välja helgon som har skandinavisk eller västlig anknytning, särskilt sådana som varit aktiva i missionsarbete att sprida Ortodox tro i Skandinavien och väst. På en sidan blir det kvinnliga helgon i helfigur ca 1 meter höga, tex. Anna av Novgorod, Heliga Sunniva, Heliga Birgitta av Irland. På andra sidan manliga helgon som Helige Sigfrid, Heliga Olaf av Norge och Helige David av Munktorp, m.fl.

Nästa steg i processen är att jämna ut de skrovliga väggarna i kapellet med ett lager puts, så nu letar vi efter en murare som kan ge ett överkomligt pris. Är det någon som läser detta som har någon kontakt att rekommendera så meddela oss gärna, antingen här eller via klosterikoner@outlook.com.

Sedan ska freskerna målas på kanvas som klistras upp på väggen. Kom gärna med tips på helgon som vi kan ta med och ifall det finns bra förebilder. Ekonomiska bidrag för projektet tas tacksamt emot. Bidragsgivare åminns i klostrets dagliga förböner och får del i ett unikt ikonprojekt i Sverige. Bidrag kan ges via donera knappen på denna länk. Eller via klostrets bankgiro 677-0242.


bottom of page