top of page

En ikon som nyligen handmålats i vårt kloster finns att köpa!


Ikonen föreställer den Helige David av Munktorp som vi tidigare skrivit om här. Han var munk i England och kom till Sverige i början på 1000-talet och med Helige Sigfrids välsignelse började han sprida Evangeliet i Västmanland. Han grundlade en kyrka och ett kloster i nuvarande Munktorp, (som fått sitt namn just eftersom det funnits munkar där) utanför Västerås. Han döpte många människor i en källa som finns bevarad i närheten av kyrkan än idag. På ikonen kan vi se den första stavkyrkan som helgonet byggde samt källan där han döpte.

Ikonen har en unik komposition som vi utarbetat tillsammans med våra systrar i vårt moderkloster. En ikon med samma motiv har målats tidigare i år i klostret i Grekland och har presenterats här. Så vitt vi känner till är det första gången som helgonet målas i strikt bysantisk stil. Helige David är ett mycket betydelsefullt helgon för alla oss kristna och för klosterlivet i Sverige.

Eftersom beställaren av ikonen fått ekonomiska förhinder och inte längre kan köpa ikonen kan den som är intresserad av den höra av sig till oss på e-postadressen klosterikoner@outlook.com. Storleken på ikonen är 45x25 cm.


bottom of page