top of page

Gör-det-själv: hopfällbar ikonostas!


Denna vecka har vi arbetat med att tillverka en hopfällbar ikonostas till en ortodox församling som får hyra ett kapell av Svenska kyrkan. Kapellet används i veckorna av Svenska kyrkan för begravningar och därför måste ikonostasen kunna flyttas undan.Se hur vi gjorde denna ikonostas som kan fällas ihop med låg budget på en vecka!


Vi köpte 6 st Ivar bokhyllegavlar - 50x226 cm från IKEA och 4mm tjock furuplywood som vi sågade till för att passa in i gavlarna.


Vi skruvade fast plywooden på gavlarna.


Sen laserade vi dem i brunt.


Vi fäste två gångjärn mellan gavlarna så att de satt ihop tre och tre. Ett par gångjärn på framsidan och ett par på baksidan så att väggarna kan vikas åt olika håll för att stå stadigt.


För att ikonostasen skulle vara så lätt som möjligt klistrade vi sedan fast ikonerna som vi tryckt på kanvas direkt på den målade plywooden...


...och sedan lackade vi ikontrycken.


Sist gjorde vi ett kors på genomskinligt papper som vi kalkerade av på ikonostasen under ikonerna...


...och målade sedan korsen med akrylfärg.


Ikonostasen står själv som en självständig vikvägg.


Så här ser baksidan ut...


...och så här ser den ut hopfälld. Varje del blir bara 14 cm tjock. Ett särskilt tack till Per-Åke Jonsved som hjälpt oss att genomföra denna idé genom att köpa materialet, såga träskivor och skruva fast dem!bottom of page