top of page

Heliga Annas ikon i lärobokIdag firar vi Heliga Anna av Novgorod, ett av våra främsta svenska Ortodoxa helgon. Hon var dotter till Sveriges första kristna kung, Olof Skötkonung, genom vilken kristendomen kom till Sverige för att stanna i början på 1000-talet. Hon hade då namnet Ingegerd.

Sedan gifte hon sig med storfursten Jaroslav av Novgorod, till vilken hon var en viktig rådgivare och i Ryssland kallades hon Irina. De fick flera barn som hon uppfostrade i fromhet, flera av dem blev senare helgon. När hennes man dött vigdes hon till nunna med namnet Anna och grundade ett kloster.

Ikonen är målad i vårt kloster och bilden på denna ikon kommer att finnas med i en lärobok i historia för årskurs 4, då vi tidigare i år fått en förfrågan om rättigheterna till bilden från en redaktör på ett läromedelsförlag!

Vi gratulerar Heliga Anna av Novgorods Ortodoxa församling i Stockholm, där originalet till denna ikon finns, på deras festdag idag samt församlingen tillägnad henne i Eskilstuna, där även reliker av Heliga Anna finns. Må hennes förböner hjälpa oss att vara starka i vår kristna tro!


bottom of page