top of page

Akatistoshymnen till Guds Moder i vårt kloster


Bilden är från Akatistoshymnen till Guds Moders gudstjänst i vårt kloster tillsammans med en kanon som sjunges under de fyra första fredagarna i Stora fastan. Det är en extra stämningsfull gudstjänst och väldigt populär bland Grekiskt- ortodoxa.


Under veckodagarna i fastan är den liturgiska färgen på dukarna i kyrkan lila, melodierna är enkla och lågmälda och texterna betonar vikten av bot och bättring. Ingen vanlig liturgi firas eftersom den har uppståndelsekaraktär utan istället de Förutinvigda gåvornas liturgi.


Akatistens gudstjänst markerar bytet till lördag och söndag. På fredag eftermiddag/kväll efter att Vesper har firats för lördagen byts dukarna till rött eller vitt. På lördagar och söndagar firas vanlig liturgi och texterna för gudstjänsterna och melodierna är gladare och festligare, tex för Ortodoxins söndag och ikonernas seger den första söndagen i fastan.


Fastetiden är den glädjefyllda sorgens tid, en tid då vi bör ta tid till eftertanke och ånger över våra egna synder och samtidigt glädjas över att det finns bot och bättring genom vår tro på Herren Jesus Kristus. Läs mer om fastetidens innebörd här.

Comments


bottom of page