top of page

En välsignad grund med namn på välgörare i

Enligt gammal grekisk tradition placerades alltid en flaska med välsignat vatten inmurad i grunden när en ny byggnad uppfördes samt ett kors. Den traditionen följs än idag, i alla fall i våra kloster och kyrkor. När byggnaderna förstörts efter många år har man hittat flaskorna med välsignat vatten vilket fortfarande varit helt rent och oförändrat!


När vår Metropolit och andlige fader besökte oss i juni firade han en särskild vattenvälsignelse för uppförande av en ny byggnad och han uppmanade oss att placera flaskor med det välsignade vattnet i grunden på så sätt att de inte skulle krossas.


Hur skulle nu detta gå till i vår grund? Vi kom på idén att göra hål i den isolerande frigoliten och gömde flaskorna där och satte ett lock av frigolit ovanpå! Vi har också lagt in kors i varje hörn samt en sten från kapellet från klostret i Aten, Grekland där Heliga Philothei lämnade jordelivet och där hennes grav finns gömd någonstans. Vi besökte platsen i Påskas. En lista med namn på alla er generösa välgörare som bidragit ekonomiskt till att möjliggöra denna utbyggnad kommer att finnas inmurad i klostrets grund när den ska gjutas med cement i slutet av veckan och ni är på så sätt förevigade i klostrets historia som medhjälpare till bygget! Vi har stor tacksamhetsskuld till er alla!


Ni som vill följa byggets utveckling steg för steg kan göra det på vårt fotogalleri.
bottom of page