top of page

Helige Spyridon- ett föredöme för generositet


Idag firar vi minnet av Helige Spyridon. Han var mycket mild, vänlig och generös mot alla sina medmänniskor. Han mottog alla gäster som om de vore Kristus själv och hade en låda med sina pengar som vem som helt som besökte honom kunde ta vad den behövde. Helgonet kontrollerade inte om de var värdiga eller i verkligt behov av vad de tog.


Helige Spyridon var gift och försörjde sig som fårvaktare på 300-talet på Cypern och hade en dotter. Hans fru gick bort efter några år och när biskopen på ön dog valde folket Helige Spyridon att efterträda honom. Han fortsatte ändå sitt liv som herde, både för djur och för människor och var redo att ge sitt liv för att rädda sin flock!


Han behagade Gud så med sin godhet och enkelhet att han blev bevärdigad att utföra mirakel. Han räddade Cypern från torka och svält genom sina förböner, han gjorde en gång en orm till guld för att hjälpa en fattig person, han uppväckte döda och inspirerade syndare till ånger och omvändelse. Han hade gåvorna att profetera och förutsäga vad som skulle hända i framtiden.


Han deltog i det första ekumeniska konciliet i Nicea år 325 för att bekämpa Arianismens heresi. Han kom till mötet klädd som vanligt i sina herdekläder. Han visade praktiskt Guds treenighet genom att hålla en tegelpanna som det mirakulöst kom eld, vatten och lera från, tre element fast i en enhet. På ikonen på bilden ser vi Helige Nikolai till vänster och Helige Spyridon med herdemössan och tegelpannan till höger. Det är en väggmålning gjord i Heliga Änglarnas kloster.


Helige Spyridon insomnade i frid 12 december år 348, 78 år gammal efter att ha uppmanat de som stod honom nära att följa Kristus. Hans reliker som befinner sig på ön Korfu i Grekland har fortsatt göra många mirakler, bla hindrat spridandet av en farlig epidemi.


Låt oss efterlikna Helige Spyridons givmildhet och dela med oss till de fattiga, särskilt nu i fastetid och jultid! Fastan bör alltid kombineras med gärningar av givmildhet och julglädjen bör delas med de som har det sämre. Helige Philaretos välgörenhetsförening i Grekland brukar denna tid besöka fängelser och ett hem för handikappade barn för att sprida julglädje. Detta kan inte genomföras i år pga pandemin, men de kommer att skicka julpaket och ge dem förnödenheter som de många gånger saknar. De behöver vår hjälp!eller via vårt klosters bankgiro 677-0242 eller swish 123 101 1634. Märk då insättningen "Grekland".


Tack för att du bidrar till att sprida den kristna julglädjen till fler!


Comments


bottom of page