top of page

Ny handmålad ikon av Helige Botvid


En ny ikon har just blivit färdigmålad i vårt kloster föreställande den Helige Botvid, ett av våra svenska ortodoxa helgon som brukar kallas Södermanlands apostel därför att han spred Evangeliet där i kristendomens gryning.


Helige Botvid hade blivit kristen i England men kom sedan tillbaka till sin hemtrakt där han ledde många hedningar till att bli kristna. Han led martyrdöden på Rågö utanför dagens Nyköping då han blev ihjälslagen med yxa av en träl, därför avbildas han med en yxa. Fisken är också ett attribut tillhörande framställningar av Helige Botvid i medeltida kalkmålningar och altarskåp. Botvidslegenden, Sveriges äldsta bevarade helgonlegend som nedskrevs i slutet av 1100-talet, beskriver ett mirakulöst fiskafänge då all fisk följde Helige Botvid när han fiskade i Bornsjön.


Han begravdes i kyrkan som idag kallas Salems kyrka men hans reliker flyttades sedan till en kyrka som hans bror byggt till hans ära i närheten av fädernegodset. Idag kallas den kyrkan Botkyrka kyrka efter Helige Botvid.

Snart efter hans död började det ske mirakler i anslutning till hans reliker och legenden beskriver en väldoft då de togs upp för att föras i högtidig procession till sitt nya vilorum. En källa sprang upp när de satte ner relikerna på ett ställe i närheten av Bornsjön. Källan är bevarad än idag och vi besökte den och de andra platserna förknippade med Helige Botvid på pilgrimsfärden vi gjorde i somras som en förberedelse för att måla ikonen av honom. Rapporten från pilgrimsfärden med foton kan läsas här.

Ett troparion till Helige Botvid skrevs då i vår församling: Döpt i England, men bördig från Hammarby gård, Evangeliet spred du i Södermanlands bygd, Och även fiskars stim följde troget i ditt spår. Men på Rågö blev du dräpt och led martyrens död, och till din ära invid Bornsjön bröt en källa fram; helige Botvid, bed till Herren att Han give oss sin stora nåd. Noter till det kan man hitta här. Man kan också spela upp tropariet på länken.

Ikonen är en beställning som en 50-årspresent och är 25 cm hög. Tryck på kanvas kan beställas via vår hemsida. Se storlekar och priser här.


Comments


bottom of page