top of page

Taklagsfest!


Idag har ett avgörande steg tagits i klostrets bygge: taket är på plats! Våra duktiga hantverkare har slitit hårt och kämpat mot häftiga regnskurar som blött ner ordentligt inne i utbyggnaden de senaste dagarna och vi har fått rakat ut vatten i flera omgångar. Idag är både byggare och byggherre mycket lättade att taket är lagt och det har vi firat med en "taklagsfest" då vi bjöd våra hantverkare på hemlagad pizza och kaka till kaffet!


Taklag betyder takstomme och är den bärande konstruktionen i ett yttertak. Taklagsfest är en tradition från den tid då man byggde hus med grannarnas hjälp. Som tack för hjälpen hölls en fest när takstolarna rests. Det var en av de många arbetsfester varmed man markerade ett bygges framskridande, eftersom det särskilt på landsbygden utfördes gemensamt av gårdens och granngårdarnas folk.


Även om byggen inte längre görs med grannarnas hjälp så har ändå denna tradition bevarats och det är ett sätt för byggherren att visa sin tacksamhet till hantverkarna. Vi är mycket imponerade av att efter bara sju arbetsdagar efter att grunden gjutits har vi redan en byggnad med både väggar och tak!

Se fler bilder på byggarbetets gång i klostret här.

bottom of page