top of page

Vad hände med bidragen till klostren i Grekland?


Stort tack till alla som bidragit till vår insamling för klostren i Grekland som drabbats av skogbrand i somras! Hittills har vi fått in 360 234 kr som vi skickat vidare till klostren i Grekland.


Heliga Kyprianos och Justinas kloster i Fili, Attika, kunde köpa en ny el-generator och ersätta de skadade elledningarna och rören tack vare generösa bidrag från givare både i Grekland och utomlands.

 

När det gäller Heliga Paraskevis kloster var det mer som förstörts och mycket arbete återstår fortfarande att göra. Nunnorna har skickat oss en uppdatering om de reparationer som de har kunnat genomföra hittills med hjälp av de insamlade bidragen och en uppskattning om vad som fortfarande behöver göras.


Vi skickade dem en första större delbetalning i oktober och en andra, mindre summa i veckan som gått. Systrarna svarade att det senaste bidraget rörde dem till tårar eftersom de just hade förbrukat de medel som vi först skickat till dem!


Fotografierna nedan visar de reparationer som hittills har utförts på taken och även i korridorerna, där gips som tidigare skadats av en jordbävning helt föll ihop under skogsbranden.


Nunnorna från Heliga Paraskevis kloster skriver om arbetena som hittills utförts:

Med Guds hjälp och era bidrag har vi börjat reparera taket på vårt kloster och andra materiella skador som orsakades av den fruktansvärda skogsbranden i augusti. Hantverkare tog bort det gamla taket och avlägsnade de brända takpannorna, isoleringen och träet. Taken rengjordes och ett hartsartat material applicerades, eftersom alla takpannor var skadade och vatten sipprade in i byggnaderna. Sedan applicerades en Hyperdesmo-primer, följt av ett första lager isolering.


Nu är vi framme vid den punkt där en speciell väv måste fästas, följt av ett andra lager Hyperdesmo. Eftersom vi på grund av ekonomiska begränsningar inte kan lägga takpannor vid denna tidpunkt, kommer vi att applicera en speciell skyddslack för att förhindra att isoleringsfärgen slits av i den hårda solen och andra väderförhållanden. Vi ersatte också de fem aluminiumfönster som förstördes och reparerade vissa el- och VVS-skador.


Allt som vi har skrivit har gjorts med era bidrag och er hjälp! Vi tackar er från djupet av våra hjärtan och ber att Heliga Paraskevi ska belöna er tusenfalt!


Insamlingen för nunnorna fortsätter och den som vill bidra från Sverige får gärna ge en gåva via:

  • Swish: 123 101 1634 via Heliga Philothei Ortodoxa kloster

eller

  • Bankgiro: 677-0242

  • Märk insättningen "brand"


Gåvor till de fattiga i Grekland via välgörenhetsföreningen Heliga Philaretos tages också tacksamt emot via swish och bankgironummer ovan för att fler ska få en god jul!

Märk i så fall din insättning "fattiga i Grekland".


Tack så mycket för att Du tänker på andra behövande i juletid!
Comments


bottom of page