Helige Thøger, präst (+ cirka 1067)
24 juni

Helige Thøger föddes i en from familj i Thüringen. Han fick en bildad uppfostran som barn. När han blev vuxen reste han till England. Efter att ha bott i England under en kort tid reste han till Norge. Här vigdes han till präst. När Olav den Helige fick höra talas talas om hans fromhet, lät han kalla honom till sig och gjorde honom till hovkaplan.
Thøger stannade hos Olav och undervisade honom om den kristna tron. Men när Olav led martyrdöden vid slaget i Stiklestad reste Thøger till Danmark för att tjäna som präst där.
Han omvände många till den kristna tron och när han kom till Vestervig, uppförde han en kyrka av ”halm och strån” sägs det enligt legenden.
Här firades han gudstjänst och ägnade sig åt fromma dygder och allt folket uppskattade och såg upp till honom. När han dog den 24 juni begravdes han i kyrkan.
Prästen Ulfrik tog efter hans död över kyrkans ledning. När han firade gudstjänsten en natt såg han ett himmelskt ljus över Thøgers grav.
Ulfrik lät då sända bud till påven i Rom om händelsen och försökte utverka välsignelse att få ta upp hans reliker och skrinlägga dem. Bud skickades till stiftets biskop Alfrik som inte svarade och då genomförde prästen detta på egen hand den 30 oktober säger legenden.
Benen togs upp ur graven inför innevånarna i området, tvättades och lades i ett skrin på altaret. Dagen därpå uppenbarade sig den Helige Thøger för Ulfrik. Thøger haltade och sa att Ulfrik hade glömt en relik i hans grav för hans ben. Nästa dag hittade Ulfrik benet i graven och kunde lägga det i skrinet på altaret.
När kung Sven och biskop Alfrik fick höra om att prästen Ulfrik hade utfört en skrinläggning på egen hand blev de arga och kungen beordrade biskopen att resa till Vestervig och bränna Thøgers ben och avsätta prästen för olydnad och deportera honom.
När Biskop Alfrik kastade ett större ben på en eld som han hade tänt i kyrkan, hoppade benet tillbaka på altaret. Sedan försökte Alfrik med ett mindre ben, som också hoppade tillbaka på altaret. Då förstod Biskop Alfrik Thøgers helighet, och kung Sven gjorde detsamma.
Denna berättelse är dock endast känd genom en kopia från 1600-talet, som inte nämner källorna. Förutom detta är fragment från legenden känt från Odense, Schleswig, Århus, Lund och Roskilde. Hans dödsår finns dock inte i källorna utan är snarare en from rekonstruktion däremot finns datum för dödsdag och skrinläggning.