top of page

Nyligen avslutad ikon med Helige Edward, kung av England


Två likadana ikoner av Helige Edward, kung av England, har just blivit färdigmålade i vårt kloster. Det är en beställning från St. Edward Brotherhood i England och ska bli gåvor till de frivilliga personer som hjälpt till att renovera klostret.

Den Helige Edward blev kung medan han fortfarande var tonåring. Han följde sin fars, kung Edgars sätt att regera. Han hade den Helige Biskopen Dunstan som rådgivare och gav sitt kungliga stöd till reform av det religiösa livet och klosterlivet. Men dessa försök framkallade ilska och avundsjuka hos dem som sett kyrkan som ett sätta att vinna rikedom och prestige. De tyckte inte om det Helige Dunstan förespråkade, det asketiska livet och klosterlivet, och de sökte stöd hos Aelfreda, Helige Edwards styvmor som hade en son, prins Ethelred, som hon hellre ville se på tronen.

Aelfreda och hennes allierade organiserade så att kung Edward blev mördad den 18 mars 979. Väldigt snart började hans reliker att utföra mirakel. En kvinna fick sin syn tillbaka och en helande källa sprang upp nära hans grav, vilken vördades av många pilgrimmer de närmaste åren. Aelfreda ångrade sedan sitt dåd och grundade två kloster och slutade sitt liv som en fattig nunna. Helige Edwards reliker finns nu i klostret som bär hans namn i Brookwood, Surrey i England. Läs mer på engelska här: https://www.saintedwardbrotherhood.org/saint-edward-the-martyr

bottom of page