top of page

12 december: den helige Spyridon


Den helige Spyridon levde på Cypern på 300-talet som en enkel herde. Han liknade ingen annan i sin kärlek för sin nästa, sin gästfrihet, ödmjukhet, vänliga gärningar och allmosegivande. Han var gift och hade en dotter, men hustrun dog efter några år. Han blev känd på ön för sitt dygdiga liv och de valde honom till sin biskop. Han fortsatte dock att leva ödmjukt som en herde, klädd i samma gamla slitna kläder. Han utförde många mirakel. Bland andra uppväckte han sin dotter från det döda, han räddade Cypern från torka genom sina böner om regn och från svält. En gång förvandlade han en orm till guld för att hjälpa en fattig man.

Han deltog i den första ekumeniska konciliet i Nicea, dit han kom klädd i sina fåraherdekläder. Han dolde inte att han var en enkel man och inte beläst, men Guds Ande bodde i honom pga av hans enkelhet och godhet. Han gjorde att en heretisk filosof blev mållös och övertygad om Ortodoxins sanning genom att demonstrera Guds treenighet. Det gjorde han genom en tegelsten som han genom sina böner visade visuellt att den bestod av eld, vatten och lera. Han avsomnade i frid år 348 den 12 december, 78 år gammal.

Hans reliker blev och är fortfarande en källa till många mirakler. De finns att vörda på ön Korfu där han ses som öns skyddshelgon.

bottom of page