top of page

24 februari: Den heliga Xenia av Sankt Petersburg


Idag firar vi minnet av den heliga Xenia av Sankt Petersburg. Hon föddes där runt år 1730. Hon var gift med en överste, som dog hastigt efter att ha druckit med sina vänner. Xenia var då 26 år gammal och hon insåg hur förgängligt det jordiska livet är. Hon försvann från Sankt Petersburg i åtta år och man tror att hon denna tid fördjupade sig i det andliga livet. När hon kom tillbaka till staden levde hon som dåre för Kristi skull, ett liv som hemlös på staden gator, klädd i sin mans kläder. Folk trodde att hon var från sina sinnen, men hon levde i ständig bön och kunde ofta förutsäga vad som skulle komma att hända. Hon gick bort i frid 45 år efter sin mans död. Hennes grav blev en källa till många mirakler. Den heliga Xenias förböner åkallas ofta för hjälp med att hitta arbete, bostad eller make/maka.bottom of page