top of page

Guds Moders avsomnande


Idag firar vi Guds Moders avsomnande. Enligt den Ortodoxa Kyrkans tradition, skickade Herren ärkeängeln Gabriel till Sin Moder för att meddela henne om att tiden var inne för henne att lämna jordelivet. Guds Moder gick då upp på Olivberget och bad innerligt och länge. Sedan återvände hon hem och förberedde sin begravning, medan hon tackade Gud. Apostlarna som var utsända i världen för att predika Evangeliet, hämtades mirakulöst tillbaka till Jerusalem för att kunna ta farväl av Herrens Moder. Hon välsignade och tröstade apostlarna och gav så upp sin själ i sin Sons händer. Med stor vördnad begravde apostlarna henne i Getsemane, där hennes grav fortfarande kan besökas av pilgrimmer i Jerusalem. Det lilla barn som Kristus håller i på ikonen är Guds Moders själ, vilken Han upplyfter till Himmelen. Denna Guds Moders högtid är den största och viktigaste av dem alla och de flesta som bär namnet Maria eller någon annan form av Guds Moders namn (t.ex. Parthenia på grekiska som betyder jungfru) firar sin namnsdag idag. Må Gud Moder Theotokos alltid vara till allas vår hjälp och beskydd!

Koimisis Theotokou.jpg

bottom of page