top of page

Den Helige Philaretos


Ag-filaretos.jpg

Den Helige Philaretos är ett helgon som vi firar den 1 december. Han levde på 700-talet i Mindre Asien, han var mycket förmögen och väldigt generös. Det är därför som välgörenhetsföreningen som vi stödjer i Grekland har tagit hans namn. Han delade ut till de fattiga allt han hade utan att ge en tanke åt sig själv trots att andra kritiserade och ifrågasatte honom. Han hade så stor kärlek för sina medmänniskor att han stod inte ut med att se någon som var behövande utan att ge något. Han gav och visade gästfrihet till alla som bad honom utan beräkning. Liksom Job blev han prövad. Han förlorade plötsligt all sin rikedom, men fortsatte ändå att ge till alla som var i behov i så stor utsträckning att han och hans familj inte hade mat för dagen. Hans fru beklagade sig men han sade till henne att förtrösta på Herren. "...söken först efter hans rike och hans rättfärdighet, så skall också allt detta andra tillfalla eder. (Matt 6:33) Gud belönade honom senare och mångdubblade hans förmögenhet. Helige Philaretos välgörenhets förening i Grekland delar ut matpaket till 600 familjer varje vecka, för åtta familjer som har skulder och inte kan arbeta pga kroniska sjukdomar, betalar de alla deras räkningar. De delar ut ca 100 portioner lagad mat varje dag till hemlösa och Röda korsets barn, regelbundet besöker de fängelser där de delar ut förnödenheter, men också visar internerna kärlek och omtanke. Närmare 100% av gåvorna, en nästan otrolig siffra för den sortens organisationer, går direkt i händerna på de behövande. Föreningen har stort behov av ekonomisk hjälp. Tänk gärna på de fattiga i Grekland i jul och skänk en gåva. Läs mer om föreningens arbete och hur du kan skicka en gåva här.

Fylakes-8-6-2014-FOTOXRONIKO.jpg

bottom of page