top of page

Heliga Nina, upplysaren av GeorgienDen Heliga Nina firar vi idag, kvinnan som kristnade Georgien, därför kallas hon även apostlalik. Hon föddes i Kappadokien på 300-talet och växte upp med kärlek till Gud och studier av de heliga skrifterna. Hon togs tillfånga av georgierna som tog med henne till deras land mellan Svarta och Kaspiska haven, på gränsen till Kaukasus. Folket där var fortfarande avgudadyrkare. Nina levde i bön och askes och predikade Evangeliet. Hon botade drottningen i landet med hjälp av korset gjort av vinranksgrenar, som hon fått av Guds Moder själv. Hon ville inte ha någon belöning, utan sade att miraklet var gjort av Jesus Kristus, Guds Son. Kungen ville fortfarande bli av med de kristna, men en dag hade han varit ute och jagat och plötsligt blivit höljd i ett moln, då han blev skräckslagen. Han bad då till Ninas Gud och ljuset kom tillbaka till honom. Han bestämde då att hela hans nation skulle döpas. Nina drog sig tillbaka i bön för folket och en källa kom upp där hennes tårar fallit. Hon betraktas som Georgiens skyddshelgon.


bottom of page