top of page

Aposteln AndreasIdag firar vi den helige aposteln Andreas. Han var ogift och bodde tillsammans med sin bror Petrus. Först var Andreas lärljunge till Johannes Döparen, som pekade ut Kristus för honom och sade : "Se Guds Lamm". Andreas och Johannes Teologen följde med Jesus dit han bodde och när de hört Honom tala blev de övertygade om att de funnit Messias, som deras folk väntat på i generationer. Andreas spang hem i stor glädje och berättade det för sin bror Simon Petrus och de lämnade sina sysslor som fiskare och följde Jesus var han gick för att predika Guds ord.

Efter Kristi lidande, död och uppståndelse spred aposteln Andreas Evangeliet vid Svarta havets kust och slutade sina dagar som martyr i Patras, Grekland genom att bli korsfäst upp och ner. Aposteln såg det som en glädje och ära att få dö på samma sätt som Kristus. Andreas på grekiska betyder modig.

Den vertikala, oranga rand som aposteln bär på sin klädnad betecknar att han är viktig person. Ursprungligen bar de romerska senatorerna sådana ränder på kläderna för att beteckna deras rang. Guld och purpur betecknade den högsta rangen.


bottom of page