top of page

Helige Bonifatios


Helige Bonifatios var tjänare och förvaltare, men också älskare till den romerska prokonsulens dotter Aglaida medan kejsare Diocletian (284-305) regerade. Bonifatios hade lasterna att dricka och bedriva otukt, men var generös mot de fattiga och gästvänlig mot främlingar.

Aglaidas samvete för för sitt syndiga leverne plågade henne och hon hade hört att om man kunde komma över martyrers reliker och vörda dem, kunde de hjälpa en att bli förlåten ens synder. Så hon skickade sin tjänare Bonifatios till Rom för att hämta reliker av martyrer. Innan han åkte skämtade han med henne och sade: "Skulle du vörda mig som helgon om jag tar tillbaka min egen kropp till dig som relik?" Hans ord visade sig vara en profetia.

I Rom blev Bonifatios så rörd och slagen av de kristnas mod och tro som bekände sin tro trots tortyr och död att han också bekände sig som kristen. Han fick också utstå tortyr och blev halshuggen och hans sällskap tog hem hans reliker med pomp och ära till Aglaida. Hon hade blivit förinformerad av en Ängel som sade till henne att gå ut att möta relikerna av honom som en gång varit hennes kompanjon i synd, men tack vare honom skulle hennes synder bli förlåtna.

Aglaida byggde sedan en kyrka över relikerna och delade ut sin förmögenhet till de fattiga och tillbringade resten av sitt liv i bön och askes.Comments


bottom of page