top of page

Ett mirakel av de fyrtio martyrerna


”Sätt dig, Fader, så ska jag berätta för dig vilket stort mirakel som de fyrtio martyrerna gjorde för mig!” En skogshuggare från en by nära Berget Athos, Grekland, hälsade på en av munkarna som passerade och fortsatte att berätta sin historia: ”Jag hade ont i foten under många år. Jag gick till läkare och besökte sjukhus, men ingenting hjälpte. Eftersom jag älskar de fyrtio martyrerna mycket så gick jag till Kyrkan i min by på deras festdag. Det var mycket folk där, Kyrkan var full. Så snart jag kommit till Kyrkan började min fot att göra väldigt ont. Då tänkte jag gå ut från Kyrkan för att vila min fot lite. Men sedan fick jag tanken: ”Judas lämnade den Sista Nattvarden och gick ut. Ska du också bli som Judas? Stanna kvar inne i Kyrkan även om det gör ont.” Efter ett tag gjorde foten ännu ondare och jag tänkte sätta mig på en stol för att vila min fot. Då såg jag ikonen med de fyrtio martyrerna, jag såg dem frysa i sjön och jag sade till mig själv: ”De hade så stort tålamod och frös för Kristi skull och du klarar inte av att stå upp? Stå upp även om du dör av det.” Den stunden som jag sade det kom en luftström som omgav mig från huvudet och strömmande genom hela min kropp ända till min onda fot. Från den stunden blev foten bra och gjorde inte ont igen. Ser du Fader hur stora mirakel de fyrtio martyrerna gör?” Han själv hade inte någon som helst känsla av det han gjorde var något anmärkningsvärt... Som vi ser, när hände miraklet och när tog han emot Gud inom sig? När han tömde sig själv helt på sin egoism och tog beslutet att dö för Guds kärleks skull...


bottom of page