top of page

Heliga Alexander och AntoninaAntonina var en from kristen jungfru som vägrade avsäga sig sin kristna tro. Hon fick utstå tortyr för den skull och blev sedan sänd till en bordell. Alexander, en 23-årig soldat, fick en uppenbarelse av en ängel om att bege sig till bordellen för att rädda jungfrun. Han låtsades vilja åtnjuta hennes charm, men så snart de blev ensamma talade han om för henne att han blivit sänd av Herren. Han svepte in henne i sin kappa och hon kunde på så sätt komma ut obemärkt. Först senare upptäckte de att det var en man i jungfruns ställe och Alexander bekände att han var beredd att dö för Kristi skull. När han utlämnades till att torteras kom Antonina till hans sida och de plågades till döds tillsammans och vann så martyrernas krona för sin kristna tros skull. Deras minne firas idag, som är den 10 juni med gamla kalendern.


bottom of page