top of page

Apostlalika Heliga Nina av Georgien


Idag firar vi den Heliga Nina som föddes i Kappadokien på 300-talet när kejsar Konstantin den store regerade. Hon växte upp med kärlek till Gud och till de heliga skrifterna. Hon togs till fånga av folket från landet som då kallades Iberien, nuvarande Georgien. De tog med henne till sitt land mellan Svarta och Kaspiska haven, på gränsen till Kaukasus. Nina levde i bön och askes och predikade Evangeliet för folket där.

Heliga Nina botade drottningen i landet som led av en obotlig sjukdom med hjälp av ett kors som hon fått av Guds Moder själv och som var gjort av grenar från vinrankor. Nina sade att miraklet var utfört av Jesus Kristus, Guds Son, och ville inte ha någon belöning.


Kungen ville fortfarande bli av med de kristna, men en dag hade han varit ute och jagat och plötsligt blivit höljd i ett moln, då han blev skräckslagen. Han bad då till Ninas Gud och ljuset kom tillbaka till honom. Han bestämde då att hela hans nation skulle döpas.


Heliga Nina drog sig tillbaka i bön för folket och en källa kom upp där hennes tårar fallit. Hon fortsatte att predika Evangeliet för vilda stammar som bodde i bergen tillsammans med några präster och många mirakel skedde, de omvände sig och lät döpa sig.

Heliga Nina gav i frid upp sin själ till Gud i en hydda omgiven av kungen och hans hov, prästerna och en stor hop folk som skyndade att närvara under den sista stund när deras moder i tron lämnade jordelivet. Hon räknas som Georgiens skyddshelgon och den som fört kristendomen till landet. Många ställen med koppling till helgonet finns bevarade i landet och kan besökas och venereras idag.

Ikonen är målad i Heliga Änglarnas kloster, Grekland.

Comments


bottom of page