top of page

Den samaritiska kvinnans söndag


Det var mitt på dagen och Jesus Kristus var trött efter sin vandring med sina lärjungar genom Samarien på väg från Judeen till Galileen. Han satte sig ensam vid Jakobs brunn utanför staden Sykar och hans lärjungar gick in till staden för att köpa mat. Då kommer en samaritisk kvinna till brunnen för att hämta vatten och Kristus ber henne att ge Honom att dricka. Hon blir förvånad eftersom judarna inte ville ha något att göra med samarierna.


Jesus svarade och sade till henne: ”Var och en som dricker av detta vatten, han bliver törstig igen; men den som dricker av det vatten som jag giver honom, han skall aldrig någonsin törsta, utan det vatten jag giver honom skall bliva i honom en källa vars vatten springer upp med evigt liv. (Joh 4:13-14)


Med vatten menar Kristus här, enligt Helige Johannes Chrysostomos, den Helige Anden som renar och återupplivar de själar som tar emot den. Kristus inleder ett samtal med kvinnan då han avslöjar hennes syndfulla leverne och avslöjar sig själv som Messias.

Detta möte visar hur Kristus vände upp och ner på den tidens alla regler och normer. Han visar sin respekt för kvinnan och börjar samtala med henne fast att hon är kvinna och dessutom samarier.


Kvinnan kommer till tro och går in i staden och berättar för folket om vad Han sagt och att Han kan vara Messias. Många i staden kom till tro på Kristus och kvinnan själv, vars namn var Photine, lämnade sitt liv i synd och hyllas av vår kyrka som helgon, apostlalik och martyr eftersom hon först spred Evangeliet och sedan led martyrdöden för sin tro tillsammans med sina fem systrar och två söner. Deras minne firas den 26 februari.


Idag är det den femte söndagen efter Påsk då vi åminner Kristi möte med den samaritiska kvinnan Photine vid Sykars brunn i Samarien. (Joh. 4:5-42)

Comments


bottom of page