top of page

Handgjorda böneband frÄn vÄrt moderkloster

Nu sĂ€ljer vi Ă€ven böneband pĂ„ vĂ„r hemsida som Ă€r handgjorda av nunnorna i vĂ„rt moderkloster, Heliga Änglarnas kloster, Grekland.


Bönebandet Àr ett traditionellt "verktyg" som munkarna i öknen anvÀnde redan pÄ 300-talet i Egypten som hjÀlp för att koncentrera sig pÄ den s.k. Jesusbönen: "Herre Jesus Kristus, förbarma Dig över mig, syndare".


Enligt traditionen grundade Helige Pachomios med hjÀlp av Helige Antonios den store det första klostret i Thebe, Egypten Är 320 e.Kr. dÀr munkarna praktiserade den inre Jesusbönen. Den onde försökte dock hela tiden att hindra dem i bönen. En Àngel uppenbarade sig dÄ för Helige Pachomios och visade honom ett böneband och hur han skulle knyta det sÄ att varje knut bildar nio kors, vilket symboliserar de nio grupperna av Ànglar. Det hindrade den ondes list och underlÀttade munkarnas bön. Banden knyts pÄ samma sÀtt i vÄra dagar.


Bönebandet Àr ocksÄ en pÄminnelse om den stÀndiga bönen nÀr man har det som armband eller som ett beskydd i hemmet eller i bilen.

bottom of page