top of page

Heliga Xenia av Sankt Petersburg, dåre för Kristi skull


Heliga Xenia av Sankt Petersburg, vars minne vi firar idag, levde ett världsligt och elegant liv som aristokrat i Sank Petersburg på 1700-talet. Men hon blev änka vid 26 års ålder då hennes make som var officer och sångare i det kejserliga hovet plötsligt dog efter en fest. Hon sörjde djupt hans bortgång, särskilt eftersom han lämnat jordelivet oförberedd utan att ha biktat sig eller tagit emot den Heliga Nattvarden, vilket är önskvärt för Ortodoxt kristna. Hans död gjorde att hon insåg tomheten i alla världsliga band och hon befriade sig från de banden genom att ge bort sin förmögenhet till de fattiga.


Hon försvann från Sankt Petersburg i åtta år och man tror att hon denna tid fördjupade sig och fick vägledning av någon i det andliga livet. När hon kom tillbaka till staden levde hon som dåre för Kristi skull, ett liv som hemlös på staden gator, klädd i sin mans kläder och kallade sig för sin mans namn, Andreas. Folk trodde att hon var från sina sinnen, men hon levde i ständig bön och kunde ofta förutsäga vad som skulle komma att hända.


Först föraktade folk henne, skrattade åt henne och behandlade henne som vilken tiggare som helst. Hon utstod allt detta i tystnad och ödmjukhet. Senare började folk förstå hennes heliga liv och bjöd in henne i sina hem för att hennes närvaro medförde frid och lycka i hemmet. Försäljare sprang efter henne med gåvor och taxichaufförer bad henne att åka med dem för sedan fick de lyckade affärer resten av dagen. Hon gick bort i frid 45 år efter sin mans död då hon var 71 år gammal någon gång mellan 1794 och 1806. Hennes grav på Smolensk kyrkogård i Sankt Petersburg blev en källa till många mirakler och många så många troende tog jord från graven som en välsignelse så att de var tvungna att fylla på med mer jord. Den heliga Xenias förböner åkallas ofta för hjälp med att hitta arbete.

Comments


bottom of page