top of page

Helige Fanourios


Idag firar vi den helige Fanourios. Vi vet ingenting med säkerhet om hans liv och när han levde. Traditionen säger att när ön Rhodos blev intagen av muslimer ville den nya regenten bygga upp stadens murar och i ruinerna bland de gamla murarna hittade man ruiner av en gammal kyrka. I den hittade man också många ikoner. De flesta var väldigt förstörda, men en av dem såg ut som den målats samma dag.


Namnet Helige Fanourios kunde uttydas på ikonen som föreställde en ung soldat med ett kors och ett ljus i händerna. Runt om ikonen fanns bilder från hans martyrdöd. Den lokala biskopen fick tillåtelse från Konstantinopel att bygga upp kyrkan igen och helgonet började göra många mirakel.


Helgonets namn liknar det grekiska verbet fanerono, som betyder uppenbara eller avslöja. På grund av detta har det blivit en tradition att de troende ber om detta helgons förböner för att hitta förlorade saker. När saken kommit fram bakar man en särskild kaka, sk Fanourioskaka, som välsignas i i kyrkan som en tacksägelse till helgonet. Man ber också för helgonets mors själs frälsning då hon enligt traditionen var en syndare som inte ville omvända sig och Helige Fanourios sade att han skulle hjälpa alla som ber för hans mor själ. Hennes namn är inte känt.

Ikonen intill är målad av våra systrar i vårt moderkloster i Grekland.

Comentários


bottom of page